Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Ghostbusters – haamut kiikkiin

Haamujengistä kasvoi ilmiö

Vuonna 1984 muutamien onnellisten kotoa löytyi Commodore 64 tai Atari 800 tietokone, jonka ruudulla pelattiin Ghostbusters elokuvaan teemautuvaa peliä joystickien avulla. Elettiin suuren Haamujengi-kuumeen aikaa, ja videopelaaminen otti kotikoneilla haparoivia ensiaskeleitaan. Peli ei vastaisi nykyisiä vaatimuksia monessa mielessä, mutta sen ajan nuorisolle se toi ilmiön ensi kertaa omaan kotiin. Haamujengi eli Ghostbusters elokuva oli noussut vuoden jymymenestyjäksi, jota seurasi videopelin lanseeraus. Bill Murrayn, Sigourney Weaverin, Dan Aykroydin ja Harold Ramisin tähdittämä komediaseikkailu sai aikaan todellisen huuman.


Elokuvassa joukko väärin ymmärrettyjä parapsykologian opiskelijoita saa potkut, ja alkavat jahtaamaan haamuja omin päin. He ovat varustautuneet erilaisin välinein, joiden avulla imetään, räjäytellään ja paloitellaan haamuja New Yorkin kortteleissa. Jengin tie käy vaikeuksien kautta voittoon, ja lopulta heitä tarvitaan pelastamaan koko maailma uhkaavaa Gozeria vastaan. Loppu onkin historiaa, niin juonen kuin koko Ghostbusters-tarun osalta.

Haamujengi is back

Elokuva poiki videopelejä, sarjakuvia ja tv-sarjoja. Sen lisäksi lelukaupan hyllyt notkuivat aiheeseen sopivia leluja, ja kakkososa saapui teattereihin vuonna 1989. Kakkosessa nautittiin samojen näyttelijöiden karismasta, mutta pian elokuvan jälkeen haamujengi painui unohduksiin. Vuonna 2016 se heräteltiin eloon uudenlaisena versiona, joka ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia. Onneksi tarjolla oli muutakin uudelleen herätettyjen haamujen muistoksi.

Haamujengi ilmiönä liittyi monen 70-luvulla syntyneen lapsuuteen sen verran vahvasti, että sen muokattu versio tuntui lähes pyhäinhäväistykseltä. Sen sijaan IGT:n kolikkopeliversio Ghostbusters tekee kunniaa vanhoille hittielokuville varsin mainiossa muodossaan. Peli toimii tietokoneen lisäksi myös mobiilissa ja tabletilla, ja sitä voidaan pitää erinomaisesti brändättynä versiona kuuluisasta kulttituotteesta.

Hieno tuote, joka floppasi

Viimeisen elokuvan floppaus tuntuu olleen monen asian summa. Ennen elokuvan rantautumista teattereihin se joutui jo myrskynsilmään. Odotukset nousivat leffaa kohti koviksi, olihan ensimmäisestä haamujengin rantautumisesta teattereihin kulunut jo yli 30 vuotta.

Ilmiönä haamujengi oli jäänyt monelle nostalgisena muistoihin. Elokuvan tunnari, ensimmäinen videopeli kotikoneella ja sen nostattama tuotteiden brändäys sai osan faneista ärsyyntymään jo poikkeavan näyttelijäkastin valinnan takia. Joidenkin asioiden uudelleen lämmittely on tuhoon tuomittu jo ennen päivänvaloa. 80-luvulla kliimaksinsa elänyt Haamujengi oli taatusti yksi niistä, ja jokainen fani tulee taatusti muistamaan Ghostbustersin sellaisena kuin se oli ennen uudelleenmuokkausta.